Voorlichtingsbijeenkomsten

In de regio worden verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Deze worden georganiseerd door de verloskundigen in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), diverse kraamzorgorganisaties, lactatiekundigen en het Geboortehuis Leiden (GHL).
De (veelal gratis) bijeenkomsten zijn voor alle zwangeren uit onze praktijk maar ook voor de zwangeren die in het ziekenhuis onder controle zijn waarbij wij het kraambed zullen begeleiden. De bijeenkomsten zijn bedoeld om jullie voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap. De avonden richten zich, naast de moeder, ook op de aanstaande vaders en hun rol in het geheel en zijn dan ook zeer geschikt om samen naar toe te komen! 

Zie voor andere cursussen ook onze pagina over cursussen

Ouderschap en de band met je baby (rond 24 weken zwangerschap)


Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt gegeven door de verpleegkundige van het CJG. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • ouderschap begint voor de geboorte;
  • ruimte maken voor veranderingen;
  • verwachtingen over het ouderschap en jullie baby;
  • leer je baby voor de geboorte kennen;
  • leer je baby na de geboorte nog beter kennen;
  • hechting.

Aanmelden kan hier. Deze bijeenkomst wordt op meerdere locaties gegeven en kan ook online (via Zoom) gevolgd worden. 

 

Er is ook een online ouderschapscursus ter voorbereiding op het ouderschap: Ouders Inc. Deze cursus wordt in de gemeente Teylingen kosteloos aangeboden. 

 

Pijnbeleving en sfeerproeven in het ziekenhuis (Rond 28 weken)


Bij deze voorlichtingsbijeenkomst wordt uitgelegd wat de oorzaak en functie van pijn bij de bevalling is en op welke manieren je daar mee om kunt gaan. Daarnaast wordt er besproken welke vormen van pijnbestrijding er zijn. Sinds coronatijd wordt deze voorlichtingsbijeenkomst niet meer live gegeven. Er is een filmpje van de voorlichtingsbijeenkomst van het LUMC over Pijn en pijnbeleving online. Ook is het mogelijk om een digitale rondleiding van het Geboortehuis Leiden te volgen. 

 

De Bevalling en kraambed (Rond 32 weken)


Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt gegeven door ons. Tijdens deze avond wordt de hele bevalling met jullie doorgenomen en besproken wat je allemaal kan verwachten tijdens de bevalling. 
Locatie is het CJG Sassenheim (Jan van Brabantweg 1, Sassenheim) en start om 19.30. 

De avond duurt ongeveer 2 uur en is gratis voor onze eigen cliënten. Geen cliënt van ons en wel interesse? Neem contact met ons op via verloskundigensassenheim@gmail.com 

Aanmelden kan via de volgende link: Aanmelden voorlichtingsavond.

 

In coronatijd is er in de regio ook een filmpje gemaakt ter vervanging van de voorlichtingsbijeenkomsten op locatie. Deze kan je hier bekijken: voorlichtingsbijeenkomst over de bevalling 

 

 

Voeding 

Borstvoedingscursus van VC de Poort  (online en op locatie)

Borstvoedingscursus van Mignon Waals, Lactatiekundige Bollenstreek (online)

Mir Lactatiekundige geeft een borstvoedingscursus op locatie in Voorhout. Aanmelden via het contactformulier (zie poster in de wachtkamer voor de data). 

Kickstart je borstvoeding van Lacatiekundige Teddy Roorda (ook een aanrader om te volgen op instagram!)

Borstvoedingscursus van Kraamzorg de Waarden (online en op locatie)

Zelf informatie lezen online: Borstvoeding.com en bij La Leche League

Er is ook een voorlichtingsfilm van het LUMC over borstvoeding. 

Rondleidingen ziekenhuizen 


In het Geboortehuis Leiden worden momenteel geen losse rondleidingen gegeven. Wel is het mogelijk om hier een digitale rondleiding te volgen.

 

In het Alrijne Leiderdorp wordt een informatieavond georganiseerd in combinatie met een rondleiding over de verloskamers. Deze avond wordt één à twee keer georganiseerd per maand. Aanmelden kan hier.