Nacontrole en anticonceptie

Rond 6 weken na de bevalling mag je bij ons op nacontrole komen. We vinden het fijn om samen met jullie terug te kijken op de zwangerschap, bevalling en het kraambed. We bespreken je lichamelijk herstel en hoe je de eerste weken als moeder (ouders) hebt ervaren.  Informatie over herstel van de bekkenbodem kun je vinden bij De Verloskundige. Je kan online ook een 'bekken(bodem)'check invullen. Hierbij krijg je advies rondom eventuele bekken of bekkenbodemklachten. 

Eventueel kun je overgebleven spullen vanuit het kraampakket bij ons afgeven. 

Anticonceptie

 

Je kan bij ons informatie krijgen over anticonceptie. Dit bespreken we al in de kraamweek met jullie en het komt bij de nacontrole ook aan bod. Wij zijn bevoegd om anticonceptiemiddelen voor te schrijven (denk aan de anticonceptiepil, een implantatiestaafje, de prikpil, anticonceptiepleister, vaginale ring of een spiraaltje). Dit kan bij ons op de praktijk of bij Verloskundig Centrum de Poort. Het anticonceptieconsult op de praktijk omvat een uitgebreid advies, samen gaan we op zoek naar de beste manier van anticonceptie voor jullie.
De plaatsing van het spiraaltje of implantatiestaafje wordt gedaan (op afspraak) bij Verloskundig Centrum de Poort of bij de huisarts. Anticonceptiemiddelen zijn op te halen bij de apotheek. Bij voorkeur wordt het spiraal 6-12 weken na de bevalling geplaatst worden. Later is natuurlijk ook mogelijk. Direct na plaatsing én na 6 weken zal er een echocontrole plaatsvinden of het spiraal goed zit. Dit is een extra service vanuit de Poort en wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. 
In sommige gevallen is er voor het plaatsen van een spiraal een SOA test gewenst, dit kan thuis of via de huisarts. De kosten van anticonceptie moet je vaak zelf betalen en/of gaan van je eigen risico af.  


Kosten:
-    Anticonceptieconsult op de praktijk (inclusief recept): gratis bij nacontrole. Indien je een aparte of uitgebreidere afspraak wenst over anticonceptie: €20,00. Soms wordt dit consult vergoed door je zorgverzekeraar, je kan de rekening dan zelf indienen. 
-    Anticonceptieconsult bij de Poort: €30,00
-    Koperspiraal €69,00 
-    Kosten voor overige anticonceptiemiddelen zijn op te vragen bij je apotheek. 
-    Spiraal plaatsen: € 67,01, verwijderen: gratis bij VC de Poort 


Wil je meer lezen over anticonceptie en welke vormen er allemaal mogelijk zijn? Kijk dan eens op de volgende websites: