Tarieven en vergoedingen

Verloskundige zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamweek valt in de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Daarnaast worden medisch geïndiceerde echo's (termijnecho, 13 en 20 weken echo en op indicatie 3e trimester echo) ook vergoed als je hiervoor een verwijzing hebt gekregen van ons.


Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd kunnen er extra kosten zijn die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. 

  • Laboratoriumonderzoek: het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap gaat deels af van het verplicht eigen risico.
  • Prenatale screeningen: De NIPT test wordt deels vergoed door een subsidieregeling, de eigen bijdrage voor de NIPT test is €175,00. De combinatietest wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar (bij sommige verzekeraars kan je jezelf hiervoor aanvullend verzekeren). Kosten van de combinatietest vind je op de website van VC de Poort (onderzoeken zijn optioneel na counselingsgesprek met de verloskundige). 
  • Poliklinische bevalling: aan een poliklinische bevalling zonder medische indicatie zit een eigen bijdrage verbonden, sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage.
  • Ambulance: soms kan het nodig zijn om met de ambulance naar het ziekenhuis te gaan tijdens de bevalling, ambulancevervoer gaat van het verplicht eigen risico af. 
  • Kraamzorg: er is een wettelijke eigen bijdrage voor de kraamzorg van €4,80 per uur (2023). Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. 
  • Anticonceptiezorg: anticonceptie zit niet in de basisverzekering, deze kosten komen voor eigen rekening. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden anticonceptie (deels). 

Meer informatie over tarieven en vergoedingen rondom de zwangerschap kun je hier vinden.