Beladvies

Wij vinden het belangrijk dat je ons altijd belt als je behoefte hebt aan overleg met de verloskundige. Je kan ons tijdens de bevalling nooit te vroeg bellen. Het is belangrijk dat jij belt wanneer jij vindt dat het nodig is om te bellen. Rond 36 weken hebben we een afspraak op de praktijk om te praten over de bevalling. In dat gesprek bespreken we je wensen rondom de bevalling, hoe je het begin van de bevalling kunt herkennen en wanneer het belangrijk is om ons te bellen. 


Wij vinden het belangrijk dat je ons altijd belt bij:

  • Ongerustheid en zorgen
  • Ruim vaginaal bloedverlies (als een menstruatie of ruimer)
  • Minder bewegingen van de baby dan dat je gewend bent
  • Behoefte aan begeleiding tijdens je bevalling. 


Als de bevalling begint verschilt het per persoon wanneer je moet bellen. Wij zullen met 36 weken met jullie persoonlijk afstemmen wanneer het voor jullie belangrijk is om te bellen. Onderstaande beladviezen gelden voor een zwangerschapsduur vanaf 37 weken. Als er eerder tekenen zijn dat de bevalling gaat beginnen, neem dan direct contact met ons op.  


Weeën

Weeën herken je aan een golvende beweging van je baarmoeder. In de zwangerschap kan het zijn dat je al harde buiken hebt gehad. Als je weeën hebt zijn deze harde buiken pijnlijk en komen ze met regelmaat terug. De weeën nemen gedurende de bevalling toe in duur, frequentie en kracht. 

  • Als je van je eerste kindje gaat bevallen, moet je in ieder geval bellen als de weeën om de 3-5 minuten komen gedurende 1-2 uur waarbij de wee één minuut duurt. 
  • Als je van een tweede of volgend kindje gaat bevallen moet je bellen bij weeën om de 4-5 minuten, ongeveer 1 uur, waarbij de wee een minuut aanhoudt. Op het spreekuur zullen we deze adviezen op jouw persoonlijke situatie afstemmen. We kijken hierbij voornamelijk naar je vorige bevalling(en). 

Vruchtwaterverlies 

Gebroken vliezen herken je aan vochtverlies wat uit je vagina komt. Als je vliezen zijn gebroken verlies je soms een grote plens vocht en soms blijf je constant kleine beetjes verliezen. Het is belangrijk dat je altijd direct naar de kleur van het vruchtwater kijkt. Wij vinden het fijn als je wat vruchtwater voor ons opvangt in een kraamverband (uit je kraampakket) of in een glas zodat wij de kleur ook goed kunnen beoordelen. 

  • Als je vliezen overdag breken mag je ons altijd direct bellen. Als je vliezen 's nachts breken (tussen 22.00u-8.00u) en het vruchtwater is helder hoef je ons niet direct te bellen, probeer dan nog wat te gaan slapen en bel ons in de ochtend. Als je weeën krijgt of je maakt je ergens zorgen over mag je natuurlijk altijd bellen.
  • Is de kleur van het vruchtwater groen, geel, bruin of twijfel je over de kleur van het vruchtwater is het belangrijk dat je direct contact met ons opneemt. 
  • Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald is het altijd belangrijk om ons direct te bellen en te gaan liggen zodra je vliezen breken Je hoort dit van ons op het spreekuur. 
  • Als je vliezen vóór 37 weken breken is het ook altijd belangrijk om direct contact met ons op te nemen.