• 24/7 bereikbaar
  • Bevallen op elke gewenste manier
  • Jij en je partner staan centraal

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap krijg je een gesprek omtrent prenatale screening aangeboden. Deze onderzoeken kunnen uitwijzen of er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijking of aandoening. Als je meer hierover wilt weten, spreken we de verschillende onderzoeken met je door. Vervolgens kun je zelf aangeven of je de onderzoeken wel of niet wilt uitvoeren. 

 

Bel ons: 06-29433303

Bloedonderzoek

Aan het begin van de zwangerschap adviseren we het doen van een bloedonderzoek, dit om je bloedgroep te checken, of er  antistoffen zijn en of er eventueel infectieziekten zijn. 

Screening voor Down-, Edwards-, en Patausyndroom.

Er bestaan twee verschillende onderzoeken voor Down-, Edwards- en Patausyndroom; de combinatietest en de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test). De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek en een echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat jouw kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. De NIPT bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere, dit kan vanaf 11 weken. De NIPT ontdekt meer kinderen met Down-, Edwards -en Patausyndroom en de uitslag klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. Beide vormen van prenatale screening geven allebei geen zekerheid, maar bij een gunstige uitslag is er geen vervolgonderzoek nodig. Bij een ongunstige uitslag kan je kiezen voor verder vervolgonderzoek.

 

20 weken echo

Ook de 20 weken echo is een screening die je in de zwangerschap kan laten doen. Deze echo is niet verplicht. Bij de 20 weken echo wordt gekeken of er lichamelijke afwijkingen zijn bij de baby. Hierover zullen we je in de zwangerschap ook verder over voorlichten indien je dit wenst. Belangrijk is om na te denken of je al in de zwangerschap wilt weten of je kind mogelijk een afwijking heeft of dat je liever afwacht totdat de baby geboren is. De 20 weken echo biedt geen zekerheid maar bij een gunstige uitslag is er geen vervolgonderzoek nodig. Mocht er wat gevonden worden zal je doorverwezen worden voor verder onderzoek indien je dit wenst. 

Meer informatie over prenatale screening vindt je op de website Prenatale screeningen

Kiezen 

Prenatale screening zal informatie geven over de gezondheid van jullie kind maar is niet verplicht, er kunnen ook nadelen zitten aan onderzoeken. Wij bieden jullie een counselingsgesprek aan in de zwangerschap om jullie te helpen om een keuze te maken. Wil je meer informatie over prenatale screening? Of heb je andere vragen voor een verloskundige? Je kunt ons mailen op het adres verloskundigensassenheim@gmail.com of bellen naar telefoonnummer 0252-213160.